ACT is een afkorting voor Acceptance Commitment Therapy. Dit is een soort gedragstherapie waarin mensen leren omgaan met dingen die ze in hun leven tegenkomen, zodat ze deze kunnen overkomen en kunnen focussen op dingen die ze echt belangrijk vinden. Wil je meer weten over wat ACT inhoudt en wat het betekent om deze therapie te ondergaan of juist te geven? Lees dan nog even verder!
Hoe werkt ACT therapie?
ACT therapie bestaat eigenlijk uit zes verschillende processen, namelijk:
– Acceptatie
– Defusie
– Het zelf
– Mindfulness
– Waarden
– Actie
Doordat je deze processen verloopt kun je bepaalde gebeurtenissen of gedachten die je volgen loslaten. Als dit is gelukt en je op een goede manier met deze gebeurtenissen of gedachten om kunt gaan is het vervolgens zaak om actie te ondernemen om aandacht te geven aan de dingen die echt belangrijk zijn. Dit stelt mensen in staat meer uit het leven te halen en op een goede manier om te gaan met tegenslagen en vervelende zaken. Vooral mensen met psychische stoornissen, zoals een dwang of angststoornis kunnen hier erg veel uit halen. Maar ook bij fysieke problemen, zoals chronische pijn kan ACT heel erg waardevol zijn.
Zelf ACT uitvoeren?
Als professional binnen de psychologie of pedagogiek kan een ACT opleiding een erg waardevolle aanvulling zijn. Voor veel cliënten zal een ACT traject namelijk erg waardevol zijn. Er zijn tal van cursussen te volgen die je binnen een aantal maanden de principes van ACT leren. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan loont het zeker om eens te informeren bij een opleidingsinstituut als CIVAS!
Bron: www.civas.nl