De naam is relatief onbekend in Nederland. Mycoplasma: wat is dat eigenlijk? Toch behoort deze bacterie tot de top drie van de meest voorkomende soa’s. Reden te meer om jezelf over deze ziekteverwekker in te lezen. Want wat is het eigenlijk? En hoe herken je bij jezelf een besmetting? In deze blog geven de specialisten van How Are You Diagnostics jou het antwoord. Lees snel verder!
Wat is Mycoplasma genitalium
Het is een relatief onbekende naam onder de Nederlandse bevolking. Vreemd, want deze seksueel overdraagbare aandoening komt ontzettend vaak voor. Ruim 5,9% van de mannen die een infectie hebben aan de plasbuis zijn met de bacterie besmet. Dit komt doordat zij in veel gevallen onveilig seksueel contacten hebben onderhouden. Dit kan bij direct contact met de geslachtsdelen, maar ook oraal en anaal.
De symptomen
Besmet zijn met een soa is één ding. Weten dat je een behandeling moet ondergaan een tweede. Mycoplasma genitalium zorgt namelijk niet altijd voor klachten. Hieronder vertellen wij je meer over de signalen waarop je moet letten.
Klachten bij de man
Mycoplasma kan zich bij mannen duidelijk uiten. De bacterie geeft namelijk vaak problemen bij het plassen. Er treden infecties op, wat bij het urineren voor ongemak zorgt. Denk aan pijn, branderigheid of jeuk. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een waterige afvloed. Is er geen sprake van Chlamydia en/of Gonorroe? Dan is het aan te raden je te laten testen voor Mycoplasma.
Klachten bij de vrouw
Tot slot: de vrouw. Dit deel van de bevolking merkt een besmetting met Mycoplasma vaak minder snel op. De klachten zijn namelijk minder nadrukkelijk aanwezig. Vrouwen kunnen een toename van afscheiding opmerken.
De vraag is of een onontdekte besmetting met Mycoplasma grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een vrouw. Wetenschappelijk is daar nog niet veel over bekend. De meeste zorgprofessionals gaan ervan uit dat de bacterie dezelfde schade aanricht als Gonorroe en Chlamydia. Dit houdt in dat de soa – wanneer onbehandeld – voor onvruchtbaarheid kan zorgen. Ook kunnen er bij zo’n besmetting buitenbaarmoederlijke zwangerschappen plaatsvinden.