Hoe zit het menselijk lichaam in elkaar?

doorRedactie

Hoe zit het menselijk lichaam in elkaar?

Het menselijk lichaam is zeer complex. Alles heeft een functie en werking. In deze blog gaan we in het kort het menselijk lichaam ontleden. Niet alle onderdelen van het menselijk lichaam komen langs in deze blog. We beperken ons tot het bespreken van de botten, de spieren, het hart en de huid. Wil je meer te weten komen over het menselijk lichaam en de organen? Schaf dan een van de anatomische modellen aan die beschikbaar zijn op de website.

De botten

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit een schedel, het tongbeen, de wervelkolom, 12 paren ribben, een borstbeen, sleutelbeenderen, schouderbladen, een opperarmbeen, spaakbeen, de ledematen in de armen, de bekkengordel en de onderste ledematen in de benen. Een baby heeft bij de geboorte 350 hele kleine botjes. Een volwassen persoon heeft 206 botten, nadat er 92 botten verloren gaan en 28 bijkomen. Botten zorgen voor veel stevigheid en biedt aanhechtingspunten voor spieren en pezen.

De spieren

Het lichaam van een volwassen persoon bevat meer dan 600 spieren. Spieren kunnen samentrekken en ontspannen, hierdoor kun je bewegen. Het menselijk lichaam heeft drie soorten spierweefsel: dwarsgestreept spierweefsel, glad spierweefsel en hartspierweefsel. Dwarsgestreepte spieren hebben 2 types spiervezels. Spiervezel type 1 zijn de langzame of rode spiervezels. Spiervezel type 2 zijn de snelle of witte spiervezels. Deze kunnen heel snel samentrekken en daardoor veel kracht voortbrengen. Gladde spieren zijn te vinden in de bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Het hart heeft weer een eigen soort spierweefsel, het hartspierweefsel. De hartspier pompt het bloed ritmisch door je lichaam heen.

Het hart

Jouw hart is waarschijnlijk net zo groot als je gebalde vuist. Je hart groeit namelijk met je lichaam mee. Je hart heeft 2 boezems en 2 kamers: de linkerboezem, de linkerkamer, de rechterboezem en de rechterkamer. Het hart pompt ongeveer 4 tot 5 liter bloed per minuut rond. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor de spieren en organen.

De huid

Het grootste orgaan van ons lichaam is de huid. Bij volwassenen kan de huid alleen al 15 tot 20 kilogram wegen. Het heeft een oppervlakte van wel 1,5 tot 2 vierkante meter. De huid zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur op een constant niveau blijft en dat het verlies van lichaamsvocht tegengegaan wordt. Daarnaast zorgt de huid ervoor dat er energie opgeslagen wordt in de vorm van een vetlaag. Ook kun je voelen met de huid. Je kunt warmte, koud, druk, pijn, aanrakingen en trillingen ervaren. Ook kun je vitamine D aanmaken via de huid.

Over de auteur

Redactie author

Geef een reactie