De voordelen van thuis bloeddruk opmeten

Voor veel mensen is een bezoek aan de huisarts of dokter om de bloeddruk op te meten niet alleen een zenuwachtig, maar ook zeer belangrijk moment. Een hoge bloeddruk kan namelijk een hartinfarct of beroerte veroorzaken, en dit moet natuurlijk voorkomen worden. Bijvoorbeeld door het aanpassen van je levensstijl. Maar wat nou als eens in de zoveel tijd bloeddruk opmeten in het ziekenhuis lastig wordt, bijvoorbeeld door immobiliteit, of omdat het eigenlijk nooit uitkomt, wat is dan de juiste oplossing? Zelf thuis je bloeddruk meten. 

Rust en ruimte

Er is geen comfortabelere omgeving dan je eigen huis. Dit is daarom dus ook de ideale plek om in alle rust je bloeddruk op te meten. Veel mensen vinden het spannend om bij de dokter of huisarts op bezoek te gaan en hierdoor is de bloeddruk vaak hoger dan normaal; dit geeft een minder nauwkeurig beeld van de waardes. Overigens kan je thuis ook vaker en op verschillende momenten van de dag meten. Je kan je daardoor nog beter voorbereiden op en rust nemen voor de meting. Hierdoor krijg je een nog realistischer beeld van je bloeddruk. Je moet echter wel zorgen dat je niet te vaak je bloeddruk meet, hierdoor wordt men vaak bezorgd en heeft dus een averechts effect. Meet daarom dus niet meer dan nodig! 

Met een bloedsnelheid 

Naar de dokter gaan is niet alleen spannend, het kost ook veel meer tijd. Je moet al gauw minimaal een uur uittrekken voor een bezoek. Deze tijd kan je goed voor andere zaken gebruiken. Een bloeddrukmeter thuis is daarom veel sneller en gemakkelijker: je kunt het in je eigen tijd doen of wanneer het jou het simpelweg beste uitkomt. Ook als je minder mobiel bent is dit een uitkomst aangezien je niet meer gebracht hoeft te worden of met het openbaar vervoer moet gaan. 

Zelf thuis je bloeddruk meten heeft dus veel voordelen. Ook overtuigd? Lees meer op KSMG.