De meestvoorkomende oorzaken van kaakpijn

doorRedactie

De meestvoorkomende oorzaken van kaakpijn

Een groot gedeelte van de Nederlanders heeft er weleens last van gehad: een plotselinge pijn in de kaak. En waar het bij de één na een paar uurtjes weer wegtrekt, heeft de ander er soms weken of zelfs maanden last van. Voordat je meteen de tandarts belt voor een afspraak, is het dan ook verstandig om eens voor jezelf na te gaan wat de oorzaak van je kaakpijn kan zijn. We hebben daarom de belangrijkste oorzaken op een rij gezet.

Gerelateerde links:
Tandarts Staphorst
Orthodontist Meppel

Nagelbijten

Een veelvoorkomende oorzaak van kaakpijn is nagelbijten. En het vervelende is dat velen van ons dit doen. Met name jonge kinderen en pubers bijten regelmatig op hun nagels. De meesten leren dit vanzelf weer af naarmate ze ouder worden, maar sommigen bijten chronisch nagels. Dit fenomeen, dat officieel onychofagie wordt genoemd, heeft als gevolg dat er teveel druk op het kaakgewricht en de omliggende spieren komt te staan.

Om nagelbijten af te leren kun je bepaalde vies smakende materialen op je nagels smeren, pleisters gebruiken, ze altijd zo kort mogelijk knippen of een alternatief te bedenken (zoals het spelen met een elastiekje). Het belangrijkst is echter dat je je bewust bent van het probleem en de momenten herkent waarop je begint met nagelbijten. Vaak is stress een belangrijke oorzaak. Pak het probleem in dat geval bij de bron aan.

Tandenknarsen

Een andere mogelijk oorzaak van kaakpijn is veelvuldig tandenknarsen. Je kunt je voorstellen dat zeker hierbij ongewoon veel druk op je kaakgewricht komt te staan. Het vervelende hiervan is dat het voor een groot gedeelte ‘s nachts gebeurt. Je bent je er op dat moment dus niet van bewust. In dat soort situaties is het van belang om te laten vaststellen of je last hebt van een slaapstoornis en hier, indien van toepassing, een oplossing voor zien te vinden.

Maar tandenknars je als gevolg van bijvoorbeeld stress of een trauma dat je nooit verwerkt hebt, dan is het eerder verstandig een psycholoog te bezoeken. Overigens is tandenknarsen in veel gevallen ook een probleem dat je van je ouders hebt meegekregen of kan het een gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen of drugs. Door de grote variëteit aan mogelijke oorzaken kan het moeilijk zijn meteen tot een effectieve oplossing te komen.

Spier- of gewrichtsziektes

Helaas zijn er ook verschillende ziektes die ertoe kunnen leiden dat een mens gaat tandenknarsen. De bekendste is waarschijnlijk reuma. Ongeveer één op de zes reumapatiënten krijgt op den duur last van de kaak. Maar ook mensen die kampen met fibromyalgie of ostheoporose krijgen regelmatig te maken met kaakpijn. Doorgaans is dit enkel met medicijnen te onderdrukken.

Over de auteur

Redactie author

Geef een reactie