De meest voorkomende behandelingen bij de tandarts

tandarts bezoeken

Je denkt er niet vaak aan, maar dan komt het weer ineens: je moet naar de tandarts. Sommige mensen vinden het spannend en sommige mensen gaan gewoon liggen en laten het maar gebeuren. Er zijn veel soorten behandelingen die worden gedaan door de tandarts. Je gebit is erg belangrijk en het is dan ook gezond om je gebit goed te verzorgen door minimaal 2 keer per dag je tanden goed te poetsen, regelmatig te flossen, minimaal 2 keer per jaar naar de tandarts voor controle te gaan en niet te veel te snoepen.

Controle

Controle bij de tandarts. Daar begint het natuurlijk allemaal mee. Tijdens een controle bij de tandarts kijkt de tandarts naar je gebit en tandvlees en controleert of hier iets mis mee is. De tandarts controleert voornamelijk op gaatjes en verwijdert tandsteen als het nodig is. Als de tandarts een gaatje vindt, dan moet je dit op een ander moment laten behandelen tijdens een nieuwe afspraak, speciaal voor het vullen van je gaatje(s).

Gaatje vullen

Een gaatje vullen bij de tandarts komt erg vaak voor. Als tijdens de controle is gebleken dat je een gaatje of meerdere gaatjes hebt, dan zal dat worden behandeld tijdens deze afspraak. Als je gaatjes niet laat behandelen, dan kan het uiteindelijk erger worden en moet je tand er naam. Een gaatje vullen doet de tandarts middels een daarvoor bedoelde speciale vuller. Voordat het gaatje wordt gevuld, krijg je wel een verdoving als je hiervoor kiest. Vervolgens plaatst de tandarts met een speciale blauw lamp op de plek van de vulling, zodat de vulling droogt en uithardt.

Trekken

Een ander veel voorkomende behandeling bij de tandarts is het trekken van een tand of kies. Als je last hebt van een tand of kies en het is niet meer mogelijk om deze te vullen, kun je hem laten trekken. Hiervoor wordt in heel veel gevallen ook een verdoving voor gebruikt. Zodra de verdoving is ingewerkt gaat de tandarts je tand of kies, door met een speciale tang, de betreffende kies of tand met een draaiende beweging eruit halen.

Kronen

Het plaatsen van kronen is ook iets wat tandartsen regelmatig doen. Een kroon is een soort prothese die dient om een missende of afgebroken tand te vervangen. Het voordeel hiervan is dat deze lang meegaan en speciaal ook met deze bedoeling zijn gemaakt.